Citostress….. 5 tips om de week door te komen


Volgende week is het zover. De landelijke cito eindtoets. 17, 18 en 19 april.

Wanneer jouw kind in groep 8 zit is hij of zij ook aan de beurt. Merk je het thuis al? Spanning, stress, onrust?

Ik wel hoor. De afgelopen tijd hebben ze veel geoefend bij mijn zoon in de klas. Oefen cito zodat ze een beetje het gevoel konden krijgen wat de cito inhoud en hoe je hem maken moet. Maar nu het dichterbij komt merk ik ook wel een soort van spanning.

In dit blog ga ik jullie wat tips geven over het omgaan met je kind in de cito week.

Tip 1. Blijf alles doen wat je normaal ook doet.

Natuurlijk is zo’n cito spannend. Er ligt druk op de schouders van je kind. Er hangt best wel wat aan de uitslag van deze toets. Sommige kinderen hebben hier totaal geen last van en die maken de toets zonder problemen. Er zijn ook kinderen die totaal dicht slaan en ineens helemaal niks meer weten van wat ze de afgelopen tijd geleerd hebben. Dat is best heftig. Wat kan jij hier als ouder aan doen. Hetzelfde als wat je in een schoolweek altijd doet. Zet jij thee wanneer je kind thuis komt uit school en vraag je hoe de dag was? Doe dat dan nu ook gewoon. Ga niet speciaal naar de cito vragen. Als je kind er iets over kwijt wilt komt dat vanzelf en anders is het ook goed. Laat dit dan zo.

Ga geen extra aandacht geven aan die cito want dan wordt de druk nog hoger omdat jij als ouder een verwachtingspatroon creëert bij je kind.

Tip 2. Zorg voor voldoende rust.

Geef je kind in de cito week voldoende rust. Ze moeten zich 3 dagen lang elke ochtend heel erg concentreren. Wanneer ze dan thuis zijn hebben ze behoefte aan rust. Krijgt jouw kind rust door lekker in bad te gaan, laat ze lekker gaan. Krijgt jouw kind rust door een uurtje te gamen, sta dit dan toe. Even het hoofd leeg maken en even ontspannen. Je zou je kind ook mee kunnen nemen lekker het bos is, wandelen en je hoofd leeg maken. Maar alleen wanneer dit echt werkt voor jouw kind.

Let er ook op dat je kind voldoende slaapt. Vooral de maandag voor de toets. Ga lekker op tijd naar bed en kijk of je kind zich niet te druk maakt om de cito waardoor hij niet kan slapen. Is dit wel het geval? Een beker warme melk of een tabletje melatonine wil nog wel eens helpen.

Tip 3. Geef je kind zelfvertrouwen

Hoe kan ik mijn kind nou zelfvertrouwen geven hoor ik je denken.
Dit kan door te laten merken dat jij in hem of haar geloofd. En dat de uitslag van deze cito niks te maken heeft me hoe jij naar je kind kijkt. Weet jij van je zoon of dochter dat hij of zij voor een gewone toets al erg onzeker wordt dan kan je hier nu over praten met hem of haar. Laat dan duidelijk merken dat je er voor ze bent. Zodat ze voelen dat jij in hem of haar geloofd. Dit kan zeker helpen voor het zelfvertrouwen. Praat op een positieve manier en geef positieve adviezen.

Tip 4. Accepteer het gedrag van je kind.

Doordat er extra druk op je kind ligt de week van de cito kan het zijn dat het gedrag ineens wat veranderd. Sneller boos, wat gespannen, snel op zijn teentjes getrapt of regelmatig een grote mond. Het hoort er allemaal bij. Bedenk als ouder dat het maar voor een week is. Natuurlijk mag je als ouder nog steeds duidelijk je grenzen aan geven en gaat het gedrag van je kind te ver zeg er dan ook iets van. Maar houdt in je achterhoofd de gedachten vast dat het voor een deel te maken kan hebben met de cito.

Tip 5. Succes

Ik wens jou en je kind heel veel succes in de cito week. Ik zit er zelf ook middenin volgende week dus we gaan het meemaken hoe de week gaat verlopen.

Terug naar berichten