Een bos tulpen


Vorige week kocht ik 3 bossen met tulpen. Ik vind tulpen mooie bloemen. Zodra de lente begint vind ik het ook leuk om ze in huis te zetten. Dat geeft een vrolijk gevoel.

Nu zijn we een week verder en beginnen sommige bloemen open te gaan terwijl ander bloemen nog helemaal dicht zaten.

Vanmiddag zat ik aan tafel te werken met een mooie bos tulpen naast me. Ik keek ernaar en werd aan het denken gezet.

De ene bloem zat nog helemaal dicht , een andere bloem is een klein stukje open en nog een andere bloem is helemaal open.

Ik ging de bloemen vergelijken met kinderen.

Het ene kind is heel gesloten. Laat zijn emoties niet zien en wil met niemand praten als er problemen zijn.

Een ander kind is een beetje open. Laat een klein beetje van zijn emoties zien maar niet teveel. Dit kind voelt zich misschien wat onzeker. Het praat wel met mensen maar alleen met mensen die ze vertrouwt.

En dan is er nog het open kind. Dit kind laat heel goed zijn emoties zien en praat graag over alles met iedereen.

Na een week of twee zijn alle bloemen vaak wel uitgebloeid en is het mooie ervan af. Ook al geef je ze water en verzorg je ze goed.

Is dit bij kinderen ook zo?

Bij sommige kinderen wel denk ik. Terwijl ze in de bloei van hun jeugd zijn voelen ze zich uitgebloeid en niet mooi. Doordat ze gepest worden, doordat ze onzeker zijn over zichzelf en misschien wel faalangst hebben. Of omdat ze midden in een echtscheiding situatie zitten. Ook al verzorg je ze goed.

Belangrijk is dus hoe open of gesloten je kind ook is om met je kind te blijven praten. Dit kan je vergelijken met het water geven van de bloemen.  Voor het ene kind is dit dus makkelijk en voelt hij zich snel weer als een mooie bos bloemen.

Voor het andere kind is het moeilijker omdat hij gesloten is en tijdens de bloei ook niet heel ver open gaat. Sommige bloemen hebben wat meer water en voeding nodig.

De kinderen die gesloten zijn hebben ook wat meer aandacht nodig. Praat regelmatig met ze en geef ze net dat kleine beetje meer aandacht.  Dan zul je merken dat ze uiteindelijk ook weer als een mooie bos bloemen worden.

Vindt je het als ouder moeilijk om te zorgen dat je kind zich niet voelt als een uitgebloeide bloem? Wil jij je kind weer zien als een mooie bloeiende bloem?

Ik help jou en je kind hier graag bij om te zorgen dat hij of zij weer snel in bloei staat.

mail mij voor een afspraak

Terug naar berichten