Anti Pest dag


Anti pestdag

Toen ik mijn week aan het inplannen was voor social media kwam ik tegen dat het 4 mei anti pest dag is.

Ik ken wel de week tegen het pesten, en de landelijke dag tegen het pesten op 19 april.

Anti-pestdag is een dag waarop mensen een roze, blauw of paars shirt dragen als symbool voor een standpunt tegen pesten , een idee dat zijn oorsprong heeft in Canada. Het wordt gevierd op verschillende data over de hele wereld. In 2012 verklaarden de Verenigde Naties dat de officiële dag 4 mei was. (bron: wikipedia)

 

Waarom maar 1 dag?

Toen ik dat las dacht ik oke er is dus een dag bedacht waarop niet gepest mag worden. Waarom maar 1 dag. Het zou elke dag anti pestdag moeten zijn.

Helaas voor veel kinderen is dit niet zo. Elke dag weer worden ze geconfronteerd met het pestgedrag op school, in de straat, op de sportclub of online.

Pesten is iets wat we niet kunnen verhelpen ben ik bang. Er zullen altijd kinderen zijn die blijven pesten. Of volwassenen die blijven pesten, op kantoor, op de sportclub of in het bejaardenhuis.

Maar we kunnen er wel iets aan doen!

Wanneer jij ziet dat er iemand in jouw omgeving gepest wordt zeg er dan iets van. Neem het op voor degene die gepest wordt. Vaak staat die persoon er alleen voor en voelt zich heel eenzaam.

Er zijn genoeg verhalen bekend van kinderen of jongeren die een einde maakte aan hun leven omdat ze gepest worden. Dit kunnen we wel voorkomen.

Vermoed jij dat iemand in jouw omgeving gepest wordt spreek hem of haar hierop aan. Leef mee. Denk mee.

Ken je iemand in je omgeving die een pester is. Geef hier ook aandacht aan. Vraag waarom hij of zij dit gedrag vertoont. Leg uit dat het niet nodig is. Ook kinderen die pesten kunnen zich heel eenzaam voelen. Het gedrag wat zij laten zien heeft een oorzaak. Een scheiding thuis, mishandeling, onzekerheid, een eigen pestverleden.

Laten we met zijn allen zorgen dat het niet 1 dag per jaar een anti pest dag is. Maar laten we ervoor zorgen dat pesten steeds meer bespreekbaar gemaakt wordt zodat kinderen die pesten en kinderen die gepest worden hulp kunnen krijgen.

Terug naar berichten