Tips en advies voor de eerste schooldag


Nog maar een paar dagen en de vakantie is weer voorbij.

Heeft jouw kind zin om weer naar school te gaan? Een nieuwe juf of meester, een nieuwe klas en misschien zelfs wel nieuwe kinderen.

Of ziet jouw kind er enorm tegenop om weer naar school te gaan? Een nieuwe juf of meester, een nieuwe klas en misschien zelfs wel nieuwe kinderen.

Voor het ene kind is het leuk om weer te beginnen terwijl dezelfde situatie voor een ander kind heel moeilijk kan zijn.

Is jouw kind de afgelopen 2 weken al heel enthousiast aan het praten over school? Telt hij of zij bijna de dagen af om weer te beginnen. Dat is fijn. Voor jouw als ouder en voor het kind zelf ook. Uitkijken naar het leren lezen, rekenen, schrijven, en alles wat er komt kijken op school.

Uitkijken naar nieuwe vrienden maken, benieuwd zijn naar het lesrooster en de uitdaging aan gaan.

Dit klinkt allemaal heel positief.

Jouw kind heeft een positieve kijk op het nieuwe schooljaar. Stimuleer dit en ga samen de nieuwe uitdaging aan met je kind.

 

Er zijn ook kinderen die al 2 weken buikpijn hebben omdat de vakantie bijna voorbij is.

Hoe zal de nieuwe juf of meester zijn? In welke klas kom ik terecht. Zit die pestkop nog steeds bij mij in de klas? Wanneer krijg ik de eerste toets. Of moet ik in de klas vertellen wat ik gedaan heb in de vakantie.

Veel negatieve gedachten kan het voor een kind helemaal niet leuk maken om weer naar school te gaan. Voor zulke kinderen is vakantie vaak erg onrustig. Het is even weg van school, maar de gedachten aan pesten of onzeker zijn gaan wel door. Daarom is de start na de vakantie altijd lastig voor deze kinderen.

Wat kan je hier als ouder aan doen?

 • Wat vooral belangrijk is in deze situatie is dat je 2 weken voor school alvast met je kind gaat bespreken wat er gaan gebeuren op school. Je weet als ouder dan al in welke klas en bij welke leerkracht je kind in de klas komt. Vaak kent je kind deze leerkracht al wel van gezicht. Zoek desnoods een foto op van de leerkracht. Deze staan vaak wel op de website van school. Zo weet je kind waar hij of zij terecht komt.

 

 • Werd jouw kind gepest in het vorige schooljaar. Praat hier dan ook over met je kind voor de vakantie begint. Vaak blijven de klassen wel hetzelfde dus zit heel waarschijnlijk het kind wat jouw kind pestte weer in dezelfde klas. Vraag aan je kind wat hij hiervan vindt en wat voor gevoel dit bij hem oproept. Probeer ook aan je kind te vertellen dat hij het beste een houding kan aannemen op de eerste dag wat uitstraalt dat hij niet onzeker of bang is.
  Een rechte rug, benen iets uit elkaar, schouders naar achter en kin omhoog. Dit laat zien dat je je zeker voelt. En ook als je je diep van binnen heel onzeker en bang voelt laat je dit niet zien op deze manier van lopen.

 

 • Probeer de laatste week van de vakantie al een beetje in het ritme van school te komen. Dus de wekker op tijd, kijken of alle schoolspullen aanwezig zijn die je kind nodig heeft op school, en niet teveel plannen zodat er ook tijd is voor rust en ontspanning. Dan kan je kind opladen voor de eerste schooldag.

De avond voor de eerste schooldag

Nog een aantal tips voor de avond voor de eerste schooldag. Het is voor elk kind spannend die eerste schooldag. Of je nu positief ingesteld bent of er enorm tegenop ziet.

 • Zorg dat je kind op tijd naar bed gaat. ( het ritme van vroeg naar bed en op tijd opstaan hadden jullie al een beetje geoefend afgelopen week)
 • Zet samen met je kind zijn tas alvast klaar en laat hem zelf een lekkere koek en drinken uitzoeken. Dan heeft hij of zij tijdens de pauze iets in zijn tas wat hij lekker vind. Dit geeft wat minder spanning.
 • Maak als ouder een lief briefje voor je kind voor in de broodtrommel. Schrijf of teken iets liefs als ik ben trots op je, of je bent een kanjer. Dit geeft zelfvertrouwen aan je kind en hij of zij weet dat jij als ouder aan hem denkt.
 • Ga zelf ook niet te laat naar bed. De eerste schoolweek vergt ook van jouw als ouder best veel energie.

De ochtend van de eerste schooldag.

En dan is het zover. Die eerste dag na de vakantie.

 • Zorg dat je genoeg tijd hebt om het ochtendritme te doen. De eerste dag haasten en stressen is niet aan te raden ( de rest van het schooljaar ook niet :-))
 • Maak er geen drama van als ouder. Wanneer je kind heel druk is of juist heel stil komt dit waarschijnlijk door de zenuwen. Laat je kind merken dat het goed is dat ze er zijn. Emoties tonen is heel belangrijk. Wat ik net al schreef, voor elk kind is die eerste dag na de vakantie spannend. Of ze nu naar groep 1 gaan, naar groep 5 of naar de brugklas.
 • Blijf niet te lang hangen op school. Maak het afscheid niet onnodig lang.
 • Wens je kind veel plezier en succes
 • Geniet van je vrije ochtend zonder kinderen thuis met een extra kop koffie of ga iets voor jezelf doen. Dit heb je na 6 weken zomervakantie als ouder verdient. En moet je zelf werken, verplaats dit moment dan naar een andere keer in de week maar doe het wel !!!

 

 

 

 

 

 

Terug naar berichten