Welk gedrag zit er achter de driftbuien van jouw kind?


Je ziet het al aan de manier waarop jouw kind uit school komt.

Zijn gezicht staat op onweer. Er is iets.
Je weet als moeder ook als je er nu om vraagt wat er aan de hand is dat dan de zoveelste driftbui losbarst.

Dat moet best heftig voor je zijn. Je wilt je kind graag helpen, maar je hoeft maar iets te zeggen en je kind wordt heel erg boos. Dat wil je eigenlijk voorkomen. Voor hem en voor jullie gezin. Je wilt het gezellig houden in huis.

Maar de driftbuien van je kind werken hier niet zo goed aan mee wat vooral voor je kind erg vervelend is. Want het is niet allen thuis dat hij er last van heeft. Ook op school en op de sportclub gaat het nogal eens mis.

Weet jij als ouder ook welk gedrag er achter de boosheid zit?

Is het verdriet, frustratie of irritatie?

De boosheid komt ergens vandaan. Kijk maar naar jezelf. Jij staat ‘s morgens ook niet boos op. Er gebeurt iets of je voelt iets wat je boos maakt. Zo is het bij jouw kind ook.

Maar hoe kom je er nou achter wat er achter de boosheid van je kind zit? Toch door te vragen wat er aan de hand is. Toon belangstelling naar je kind. Ook al heeft dit een driftbui tot gevolg.

De manier waarop jij aan je kind vraagt wat er aan de hand is kan al heel veel verschil maken.

Waarom ben je boos? Denk je dat je kind daar een concreet antwoord op weet te geven? Ik denk van niet. Als je vraagt waarom krijg je als antwoord vaak daarom of weet ik niet.

Als jij laat zien aan je kind dat jij hem gezien hebt en zegt ik zie dat je boos bent. Wil je erover praten of kan ik je ergens mee helpen dan voelt jouw kind dat jij zijn emotie ziet en dan komt er sneller een antwoord.

Dit antwoord kan dan een driftbui zijn omdat je kind eerst even moet ontladen. Er is iets op school of op sport gebeurt. Misschien is je kind gekwetst, heeft het pijn of is hij ergens bang voor. Dit alles kan zich uiten in boosheid. 

Laat die boosheid er ook zijn. Spreek met je kind af wat hij tijdens zo’n boze bui mag doen.

  • Op zijn kamer tegen een kussen slaan of in een kussen gillen.
  • Of misschien vind jouw kind het fijn om even rondjes te rennen of op een trampoline te springen.
  • Andere kinderen zijn geholpen bij een papier en een stift waarmee ze hun boosheid kunnen tekenen.

Wanneer de boze bui een beetje gezakt is laat je je kind dit ook aangeven. Dan wil hij misschien wel met je praten en kan hij vertellen wat er achter de boosheid zit

Als jouw kind regelmatig een boze bui heeft is het misschien goed om te kijken wat er steeds achter die boosheid zit. Is dit steeds hetzelfde dan kan het zijn dat je kind gepest wordt op school misschien. Of is hij ergens bang voor maar durft dit niet te zeggen en uit het zich in angst.

Vind jij het als ouder moeilijk om te zien wat er achter de boosheid van je kind zit?

Laat mij eens meekijken. Via een gratis skype sessie kunnen we over de driftbuien van je kind praten en kan je mij vertellen wat jij ziet tijdens zo’n boze bui. We kunnen dan samen verder kijken hoe jij er als ouder mee om kan gaan en geef ik je tips en advies over driftbuien.

Maak nu een afspraak voor een gratis skype sessie

 

boosheid

Terug naar berichten