Wat heb jij nu van mij nodig?


Je kind is bang.

Tijdens het naar bed gaan is er iets waardoor je kind niet wilt slapen. Elke avond weer.

Huilend leg je hem op bed en werkt het avond ritueel af. De ene avond met nog meer tranen dan de andere avond.

Wat vervelend. Je wilt je kind helpen en samen een oplossing voor zijn angst bedenken. Je vraagt elke avond weer wat er aan de hand is. Waarom hij niet wilt slapen of waarom hij bang is.

Het antwoord van je kind is elke avond hetzelfde. Ik weet het niet zo goed. Maar ik wil niet slapen.

Vaak kom je als ouder met een oplossing voor je kind.

Zullen we een lampje aan laten.
Zal ik de deur op een kiertje laten staan.
Zal ik nog even bij je blijven zitten.

Waarop je kind waarschijnlijk bij alles ja zegt. Maar nog steeds weet jij niet wat er aan de hand is waardoor je kind zo bang is om naar bed te gaan.

De ene avond heb jij als ouder meer geduld dan de andere avond. Op het moment dat de klok aangeeft dat het bedtijd is weet jij al wat er gaat gebeuren. Dit wil je doorbreken want je wilt je kind niet elke avond huilend naar bed brengen en elke dag hetzelfde vragen en dezelfde antwoorden krijgen.

Wat kan je doen om dit te doorbreken?

Wanneer jij aan je kind blijft vragen waarom hij bang is, blijf jij als antwoord krijgen daarom of weet ik niet.
Wanneer je waarom aan je kind vraagt, in welke situatie ook, je krijgt geen antwoord op je vraag.

Als jij tegen je kind zegt op het moment dat hij begint met huilen Wat heb jij nu van mij nodig om je te helpen dan komt het kind misschien zelf met een oplossing. Ik wil graag dat je even 5 minuten bij me blijft, of ik wil graag dat je onder mijn bed kijkt of er geen monsters zitten. Jij bent nu niet degene die met een oplossing komt maar die hulp aanbied.

Dit kan je in heel veel situaties gebruiken. Ik zie dat je heel boos bent. Wat heb jij nu van mij nodig? Misschien is het antwoord in eerste instantie ik heb niks nodig. Maar het kan ook zijn dat je kind na gaat denken over een antwoord en dat de boosheid daardoor al minder wordt en een knuffel van papa of mama al genoeg is.

Dus kom niet meer met een oplossing, maar laat je kind zelf nadenken over een oplossing en vraag waar jij hem daarbij kunt helpen. Ga het maar eens proberen en je zult zien dat je hele verrassende antwoorden krijgt.

 

wat heb jij van mij nodig

 

Terug naar berichten