Hoe vaak hoor je jouw kind zeggen “weet ik niet”


Hoe vaak vraag jij aan je kind “wat is er?” “Waarom huil je?”

Tijdens het opgroeien leert je kind lopen, fietsen, lezen, rekenen, en emoties.

Want ieder kind word geboren met emoties maar kan er dan niet gelijk mee omgaan. Jij als ouder helpt je kind leren wat emoties zijn, hoe je ze noemt en waar je ze voelt.

Het is belangrijk dat je de emotie van je kind herkent zodat je kunt benoemen wat je ziet en op die manier leert ook jouw kind zijn eigen emoties herkennen.

 

Wanneer je kind huilend binnen komt is je eerst vraag vaak Waarom huil je?

Het kan zijn dat je kind daar een antwoord op weet, omdat ik gevallen ben, omdat ik iets niet mag of ik weet het niet. Dat is een antwoord wat je regelmatig hoort bij een kind. Ik weet het niet. Dit komt dan omdat het kind niet kan benoemen waarom het huilt. Ze weten wel wat er is gebeurt of waarom het huilt maar kunnen het nog niet goed benoemen omdat ze de emotie niet herkennen.

Het is daarom van belang dat jij als ouder je kind dit leert.

Dat doe je door je eigen emoties ook te laten zien en te vertellen hoe je je voelt. Ik ben boos omdat…. Ik voel me teleurgesteld omdat….. ik ben vandaag heel blij omdat……

Ook herken je de emoties van je kind aan zijn lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Kijkt je kind boos dan weet je vaak al wat er ongeveer aan de hand is. Maar huilt je kind dan kan dit betekenen dat het verdrietig is, maar een boos kind of een kind wat bang is kan ook huilen.

Het is dus ook belangrijk dat je met je kind praat over zijn emoties. Of het nu een peuter van 2 jaar is, een kind van 9 of een puber van 15 praten over emoties is heel belangrijk om het te gaan herkennen en daardoor benoemen.

Wanneer je kind dit kan wordt er vaak een heleboel duidelijk ook voor jouw als ouder en hoef je niet meer het antwoord weet ik niet te horen.

 

emoties

 

Terug naar berichten