emotie van de week


Boos.

boos
 
Boos is een emotie die heel veel voorkomt en waar heel veel achter verstopt zit.
Er kan van alles gebeurt zijn waardoor jouw kind boos wordt.
* Hij wil graag iets zoals tv kijken of een snoepje vlak voor het eten en mag dit niet van jou.
* Is hij gekwetst door een klasgenoot
*Wordt hij gepest en is eigenlijk heel erg verdrietig maar uit dit door boos te zijn.
*Heeft hij weer een onvoldoende door faalangst en wordt daar heel boos van.
 
Zoals je ziet heb ik nu een paar dingen opgenoemd die achter boosheid kunnen zitten. Maar er kan nog veel meer achter zitten. Een kind wat er boos uit ziet is dus niet altijd direct boos.
 

Maar hoe zie je dan wat erachter die boosheid zit?

Wat je als ouder kunt doen om erachter te komen waarom jouw kind zo boos is, is met hem praten. Niet tijdens een boze bui. Geef je kind eerst de ruimte om boos te zijn. Wanneer hij wat rustiger is ga je het gesprek met je kind aan. Ik zie dat jij heel erg boos bent. Kan je aan mij vertellen hoe dat komt? Is er op school iets gebeurt wat je boos maakt? Stel de juiste vragen en laat je kind vertellen. 
 
Aan de lichaamshouding van je kind zie je of hij boos is. Aan zijn gezichtsuitdrukking, de houding van zijn lichaam, gebalde vuisten. Maar dit zegt dus niets over wat je kind van binnen echt voelt. Daarom is het zo belangrijk dat je met je kind in gesprek gaat. Omdat achter het masker van boosheid misschien wel ingehouden tranen zitten van verdriet of een gekwetst kind. Laat dan die tranen maar komen wanneer je met je kind in gesprek gaat. 
 
Het is dus belangrijk dat je verder kijkt dan de boosheid, dat je in gesprek gaat met je kind en dat je de emotie die er is ook benoemd en je kind die laat uiten. 
 
Het is best lastig om verder te kijken dan alleen de boosheid. Ik help jullie graag door mee te kijken naar de situatie. 
Samen vinden we het puzzelstukje om jullie puzzel compleet te maken.
 
 
Terug naar berichten