Pubers: gamende wezens die ook wat te zeggen willen hebben


Waarom zijn pubers uitgevonden? Ze zitten alleen maar te gamen en een grote mond te geven.

 
Ik word er soms zo moe van, die eindeloze discussies met mijn puber. Op alles wat je zegt of vraagt krijg je een antwoord omdat hij het of beter weet, of anders denkt te moeten doen of gewoon iets te zeggen wil hebben.
Bewaar als moeder dan je geduld maar elke keer weer en blijf vooral rustig. Nou dat lukt echt niet altijd hoor.
 
En wat krijg je dan, geschreeuw, knallende deuren en een boos kind en een moeder die zich rot voelt.
 
Na een paar minuten tref je elkaar weer en ga je rustig in gesprek en dan kan het wel. Waarom moet het dan eerst (bijna) elke keer botsen.
 

De emoties van een puber zijn heftig.

Alles word wat versterkt en komt anders binnen dan wanneer je tegen een kind van een jaar of 7 praat.
 
Een puber zit midden in een fase waarin hij zichzelf ontdekt, zijn lichaam veranderd, de wereld om hem heen veranderd en dus ook zijn emoties veranderen. Dus een driftbui komt ineens om de hoek kijken of een huilbui om iets heel kleins is heel normaal.
 
Het liefst wil je als moeder met je puber praten zonder elke keer in discussie te raken en boos te worden. Tenminste dat is wel wat ik het liefste doe met mijn zoon.
 

Het kan op een rustige positieve manier.

Probeer het maar eens uit.
 
Ga niet in op de discussie. Wees duidelijk en leg rustig uit wat je wilt of wat de bedoeling is. Het helpt vaak ook om bijvoorbeeld 10 minuten voor het eten te zeggen dat het eten over 10 minuten klaar is in plaats van te roepen wanneer de dampende pannen al op tafel staan. Geef je puber de ruimte om te schakelen.
 
Herken lichamelijk gedrag van je puber. Aan de lichaamshouding van je kind kun je vaak zien hoe hij zich voelt. Komt hij na een lange dag school thuis met een gezicht als onweer dan is het niet verstandig om op dat moment te vragen of hij zijn kamer opruimt want ik kan je vertellen dat je dan een NEE te horen krijgt.
 

Loop jij vast met de hevige emoties van jouw puber?

Wil je nog meer tips en advies?
 
Dan heb ik een workshop voor jouw waarin ik je in 5 stappen leer de emoties van jouw kind te herkennen en op een positieve manier mee om te gaan.
 
In de maand maart krijgt iedereen die zich aanmeld een speciale korting. Je betaald slechts 97 euro ipv 197 euro.
 
 
 
Terug naar berichten