Ineens was hij weg….


Ik zag hem ineens weglopen.

Met zijn hoofd naar beneden. Wat er gebeurde heb ik niet gezien. Maar ik zag aan zijn houding dat er iets niet goed gegaan was.

 

Ik ben achter hem aangelopen en vond hem binnen op de bank. Huilend.

 

Ik ben naast hem gaan zitten op de bank. Heb niks gezegd en heb hem eerst even laten huilen. Na een paar minuten vroeg ik aan hem of hij wilde vertellen wat er gebeurd was.

 

Hij keek me aan en stopte met huilen. “ Ik wilde meedoen met voetballen, maar die jongens zeiden dat ik niet mee mocht doen omdat ik niet goed kan voetballen” Daar kwamen de tranen weer.

 

Dat is niet leuk dat de jongens dat zeggen was mijn antwoord.

 

Nee zei hij, en ik kan prima voetballen. De toon in zijn stem veranderde. Wat eerst tranen van verdriet en teleurstelling waren werden nu tranen van boosheid.

 

Moet ik even met de jongens gaan praten en zeggen dat jij graag mee wilt doen met voetbal vroeg ik aan hem.

 

Nee, nu hoeft het al niet meer was zijn antwoord.

 

Ik begrijp dat je boos bent omdat ze zeggen dat je niet kunt voetballen. En ik denk dat je ook verdrietig bent omdat je niet mee mocht doen zei ik tegen hem.

 

Ja zei hij eerst nog met een boze stem. Ik kan heel goed voetballen en het is niet eerlijk dat ze dit zeggen. Daar word ik echt boos van.

 

Wil je nog naar buiten? Nee ik ga lekker binnen spelen met kinderen waar ik wel bij mee mag spelen.

 

Een voorbeeld van een gesprekje wat ik had met een jongen op de bso.

Aan zijn lichaamshouding zag ik dat er iets was. Eerst liet ik hem even huilen en zijn emoties uiten. Daarna ben ik het gesprek aan gegaan met hem. Door een vraag te stellen kwam het hele verhaal er vanzelf uit.

 

Vaak is dat wat bij kinderen helpt. Niet gelijk vragen wat er aan de hand is of zeggen dat hij boos is maar eerst de emotie er laten zijn en daarna het kind zelf laten benoemen wat er aan de hand is

 

Wil je meer tips en informatie over het benoemen, herkennen, accepteren en uiten van emoties?
Meld je dan nu aan voor de workshop in 5 stappen de emoties van jouw kind beter begrijpen.

Neem nu vrijblijvend contact op voor meer informatie

Terug naar berichten